Nieuws

Gezondheidszorg Greenfield Stud dierenarts Oranje

Behandeling en onderzoek Greenfield Stud

Dierenarts Tony Oranje is sinds enige tijd verantwoordelijk voor de gezondheidszorg op de Greenfield Stud. Op de Greenfield Stud in Brummen worden door Hans en Evert Jan Eijerkamp postduiven gekweekt voor de duivensport op topniveau.
De duiven kunnen alleen in topvorm zijn als ze beschikken over een blakende gezondheid.
Dierenarts Oranje behandelt en onderzoekt niet alleen de dieren maar geeft ook advies over de huisvesting.

 

Voor meer informatie zie onderstaande toelichting van de gebroeders Eijerkamp:
 

Tony Oranje verantwoordelijk voor de gezondheidszorg op de Greenfield Stud
We weten allemaal dat gezondheid bij postduiven één van de belangrijkste factoren is om succesvol te zijn. Mogelijk daardoor bestaan er veel misverstanden over de rol die medicijnen spelen bij het behalen van succes. Maar om vooraf dat misverstand weg te nemen, wij geloven niet in het behalen van successen door duiven pilletjes en drankjes te geven.
Waar we wel in geloven is dat succes uitsluitend mogelijk is met gezonde duiven.
Dat is ook de reden dat wij veel aandacht geven aan de controles van de duiven op allerlei ziektekiemen.

We hadden al eens wat contacten met vogeldierenarts Tony Oranje en we hebben toen besloten te zien of er over en weer een klik was.
 Nu we ruim een jaar verder zijn kunnen we wel stellen dat de klik er is en we enthousiast zijn over de frisse wind die waait nu Tony elke week de controles hier doet.

Tony Oranje is een internationaal gerespecteerd dierenarts met als specialisatie vogels. Hij behandelt niet alleen postduiven maar b.v. ook papagaaien en roofvogels. Ook richtte Tony het bedrijf Avimedical / Topet Farma op waar geregistreerde diergeneesmiddelen worden ontwikkeld en gefabriceerd.
Geneesmiddelen ontwikkelen, goedgekeurd krijgen en fabriceren is een kostbare en tijdrovende procedure. Dit geeft ook aan dat Tony een gedreven specialist is die de zaken wetenschappelijk benadert.
Die gedrevenheid past helemaal bij ons dat hebben we in het afgelopen jaar wel ondervonden. Tony is niet alleen begaan met de gezondheid van de duiven zelf maar heeft ons ook geadviseerd over huisvesting en algehele hygiëne op de Greenfield Stud.
Op deze manier hebben we met Tony een dierenarts in huis gehaald die een totaalconcept ingebracht heeft.
Welke zin heeft het duiven te behandelen tegen een aandoening als de kans op besmetting daarna weer aanwezig is omdat de huisvesting niet slim is ingericht.
Als voorbeeld noemen we het advies om jonge duiven zoveel mogelijk gescheiden te houden van oude duiven. In andere takken van veeteelt wordt dit ook gedaan omdat de jonge dieren vaak een periode van kinderziekten door moeten en dan vatbaarder zijn voor van alles en nog wat.
De kans dat de oude duiven dan besmet worden met iets vanuit de hokken met jonge duiven is groot. Klinkt logisch dus hebben we de huisvesting aangepast n.a.v. het advies van Tony.
Alleen al om de andere kijk op dingen is het goed eens te veranderen zodat andere inzichten de kans krijgen om over na te denken.
Inmiddels worden wekelijks tientallen duiven gecontroleerd en de resultaten gedocumenteerd. Duiven die iets mankeren worden meegenomen naar de volgelkliniek, soms om te behandelen of om onderzoek te doen. Ook wordt regelmatig bloed afgenomen en onderzocht.
Bepaalde virussen kunnen alleen aangetoond worden door monsters op kweek te zetten.
Inmiddels is er dus een trackrecord van ruim een jaar waarin alle testresultaten staan genoteerd.

Met al de ervaringen die we hebben opgedaan streven we naar duiven die beschikken over een blakende gezondheid. Wij zijn er van overtuigd dat duiven pas in topvorm kunnen komen als de gezondheid liefst 100% is. Dat het niet zo eenvoudig is als het misschien lijkt weten we ook want Tony heeft aangetoond dat duiven die geelvrij de mand in gaan, na een (uitgestelde) vlucht terugkwamen met een geelbesmetting.
Maar wanneer het goed zit met de gezondheid zal zo’n besmetting door de duif makkelijker het hoofd geboden kunnen worden en weinig schade toebrengen.

Klanten die duiven bij ons kopen weten dat aan de duiven qua gezondheid niets zal mankeren en dat is de eerste winst. We weten allemaal misschien wel hoe makkelijk een besmetting in een hok gebracht kan worden door een “nieuwe aanwinst”. Die ervaring hebben wij wel en we willen onze klanten die negatieve ervaring besparen.

We hebben er alle vertrouwen in dat we met Tony een deskundige en gedreven dierenarts in huis hebben gehaald en verheugen ons op het continueren van de samenwerking.
 

Hans en Evert Jan Eijerkamp