Vraag en antwoord

Hoe moet ik mijn vogel voeren

Er is heel veel verschillend vogelvoer te koop. Ieder vogelsoort heeft weer andere behoeftes. Het is daarom belangrijk voer te geven, dat speciaal bedoeld is voor de vogelsoort die u heeft.

 

Bij het geven van zadenmengsels is het belangrijk te zorgen dat de vogel alles opeet en niet alleen de lekkerste zaden (vaak zonnepitten). Een vogel die selecteert, zal niet voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Een probleem dat vaak voorkomt is dat de vogels de zonnepitten vaak het lekkerste vinden, hier zit echter veel vet in en weinig vitaminen. Het is dus belangrijk de vogel alle zaadjes op te laten eten en dan pas nieuw voer te geven. Per dag krijgt de vogel dus zoveel dat alles op is.

Controleer regelmatig of de vogel niet te dik is. Het borstbeen moet nog net te voelen zijn.

Een goed zadenmengsel bevat de meeste vitamines, mineralen en aminozuren die een vogel nodig heeft, maar niet alle. Het voeren van alleen zaad zal zorgen voor voedingstekorten, en problemen die daarbij komen kijken.

Bij het voeren van een zaadmengsel is het dus noodzakelijk een goed voedingssupplement bij te geven. Dit kan in de vorm van poeder over het voer.

 

Pelletvoer bevat alle voedingsstoffen die uw vogel nodig heeft, ze kunnen hierbij niet selecteren omdat elke korrel dezelfde voedingsstoffen bevat. Sommige vogels weigeren pellets te eten.

Het is belangrijk bij pelletvoer geen supplementen te geven, een teveel aan vitamines en mineralen kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Ook bij het geven van pelletvoer moet regelmatig gecontroleerd worden of de vogel niet te vet wordt.

 

Groente en fruit mag gegeven worden aan een vogel, maar niet te veel. Zoals bij alle voerveranderingen is het zaak om de vogel en zijn darmstelsel langzaam te laten wennen aan nieuwe dingen.

 

Met de pot mee eten is niet verstandig omdat hierin vaak te veel kruiden en zout zitten. Zout kunnen de nieren van vogels erg slecht verwerken en kan lijden tot nierproblemen.

Wat groente zonder extra’s  kan geen kwaad.

 

Het basisvoer van uw vogel moet dus bestaan uit een geschikt zadenmengsel met supplementen of uit pelletvoer. Zorg dat dit altijd het grootste deel vormt van wat hij per dag binnenkrijgt.

 

 

Omdat een bakje voer voor een vogel weinig uitdaging biedt, kan het voer ook op een andere manier aangeboden worden. Er zijn verschillende speeltjes op de markt waarin voer verstopt kan worden. Ook kunt u zelf dingen verzinnen waardoor de vogel langer bezig is met het verkrijgen van zijn dagelijkse hoeveelheid voer. Op internet zijn hiervoor leuke ideeën te vinden.