Vogelziekenhuis 0314 - 621 272

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.

Advies en begeleiding

Advies en begeleiding

  • Vogel pakken
  • Vogel vasthouden
  • Vogel medicijnen geven

Vogel pakken

Soms is het nodig een vogel uit zijn verblijf te halen. Een tamme vogel kan geleerd worden op een stok of vinger te stappen. Dit is de gemakkelijkste en minst stressvolle manier. Vogels die niet tam zijn of in een volière leven kunnen met een net gevangen worden. Haal de vogel voorzichtig uit de mazen zonder hem te verwonden. Pas op voor de snavel, sommige vogels kunnen flink bijten.

Een vogel in een kooi kan gepakt worden door een dikke handdoek te gebruiken. De vogel ziet dan niet meer goed waar uw vingers zich bevinden en kan minder makkelijk bijten. Ook een handsschoen kan een goed hulpmiddel zijn. Vogels zullen rustiger zijn als het verblijf donker is.

Vogel vasthouden

Soms is het nodig een vogel vast te houden. Bij tamme vogels kan dit zonder dwang gebeuren, als een vogel geleerd heeft op een stok of vinger te gaan zitten, zal een eenvoudig onderzoek weinig problemen geven. Bij vogels die niet gewend zijn aangeraakt te worden, is meer dwang nodig. Het belangrijkste bij het vasthouden is om te voorkomen dat hij kan bijten, en dus moet de kop goed gefixeerd zijn!

Om te zorgen dat een vogel niet kan bijten, kan de kop het beste van achter vastgepakt worden. Door duim en wijsvinger aan weerszijden van de kop, net onder de ogen vast te pakken, kan de vogel zijn kop niet draaien. Op deze plek kan vrij veel druk uitgeoefend worden zonder schade voor de vogel omdat hier het ondersnavel gewricht zit.

Daarnaast moet altijd in de gaten gehouden worden dat een vogel een kwetsbaar dier is. De botten zijn hol en breken hierdoor gemakkelijk. Ook de ademhaling kan belemmerd worden door verkeerd vasthouden. Een vogel krijgt lucht binnen door het borstbeen naar buiten te bewegen. Als hij dit niet kan omdat de romp te stevig omvat wordt door degene die hem vasthoudt, kan de vogel hierdoor stikken.

Bij kleine vogels (agapornis, grasparkiet) kan het lichaam in de palm van dezelfde hand gehouden worden. Zo kan de vogel zijn vleugels niet kapot slaan en wordt de nek gestrekt gehouden. De andere hand is vrij om de vogel te bevoelen of medicijnen in te geven.

Bij grotere vogels (kaketoe, amazone, grijze roodstaart) pakt men met één hand de kop en met de andere hand de vleugels en pootjes (als een 'bosje tulpen'). De vogel mag niet met de vleugels kunnen slaan, niet kunnen bijten en moet rustig en ontspannen worden vastgehouden (behalve bij de kop waar de greep stevig moet zijn) zodat er zo min mogelijk stress is en de vogel vrij kan ademen.

Vogel medicijnen geven

Als een vogel behandeld moet worden met medicijnen, kunnen deze op verschillende manieren toegediend worden. Sommige kunnen door het drinkwater, andere moeten rechtstreeks in de snavel gegeven worden.

Het grootste gevaar hiermee is dat het medicijn niet in de slokdarm maar in de luchtpijp terecht komt omdat de ingang van de luchtpijp ver naar voren ligt. Een vergissing is snel gemaakt als men de anatomie van een vogel niet kent.

Bij het geven van medicijnen, houdt u de vogel rechtop vast, zo is de kans op verslikken het kleinst. Het spuitje of pipetje met geneesmiddel houdt u schuin tegen de bovensnavel, als u dit nu langzaam leegdrukt, loopt de vloeistof de snavel in. Wees er zeker van dat de vogel het doorslikt en niet uitspuugt. Bij grotere hoeveelheden kan het nodig zijn het middel direct in de krop te geven.

Zorg dat de nek goed gestrekt is en breng een slangetje, kropnaald of dun spuitje vanaf links de snavel binnen, en ga recht omlaag. Controleer eerst of u het uiteinde door de huid in de krop kunt voelen. Is dit niet zo, dan kunt u in de luchtpijp zitten. Medicijnen in de luchtpijp spuiten is bijna altijd dodelijk! 

Vangen en vasthouden van een bange vogel levert veel stress op. Als dit herhaaldelijk gebeuren moet, zullen ze angstig worden voor diegene die ze vangt en vasthoudt.

Als een vogel dus een aantal weken achter elkaar medicijnen moet worden toegediend, is het te overwegen om de vogel voor deze periode op te nemen in het vogelziekenhuis. Zo is het zeker dat het vangen en vasthouden in een zo kort mogelijke periode gebeurt en de vogel krijgt geen negatieve ervaringen met u als eigenaar. Ook wordt de kans op het verkeerd toedienen van medicijnen kleiner.

Terug naar De vogel