Van de stok vallen kan komen door verlies van evenwicht, of van spierkracht.
Calcium
Calcium is een stof die zorgt voor het samentrekken van spieren. Bij gebrek aan calcium kan de spierkracht afnemen, er ontstaat dan spierzwakte, en de vogel kan van stok vallen.
Vogels die lange tijd voer krijgen met te weinig kalk, kunnen een calciumgebrek krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vogels die alleen een zadenmix krijgen zonder supplementen. Ook als de vogel wel genoeg calcium binnenkrijgt maar veel verbruikt, kunnen tekorten ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld voor bij poppen die continu eieren blijven leggen. Deze verliezen dus veel calcium.
Bij de grijze roodstaart wordt relatief vaak calciumgebrek en daardoor van de stok vallen gezien. Deze vogelsoort kan slechter de calcium uit de botten onttrekken op het moment dat het nodig is, dit zorgt voor acuut calciumgebrek op dat moment. In het bloed kan het gehalte aan calcium worden bepaald en gezien worden of dit te weinig is.
De behandeling bestaat uit het aanvullen van het calciumtekort. In het begin zal dit vaak met dagelijkse injecties moeten omdat het tekort via het voer te langzaam zal worden aangevuld. Als de calcium in het lichaam weer op orde is, is het belangrijk opnieuw tekorten te voorkomen. Dit kan door te zorgen voor voldoende calcium in de voeding (door het voeren van pellets, of door aanvulling van zaadmengsels met supplementen). Bij grijze roodstaarten is het vaak nodig extra veel calcium te blijven geven.
Trauma
Een vogel met een poot die gebroken of gekneusd is, heeft ook moeite op de stok te blijven zitten. Ook vogels die continu in de kooi zitten, kunnen dit soort verwondingen oplopen. Bijvoorbeeld door tussen de tralies te blijven hangen, of verstrikt te raken in een speeltouw. Als de botten dan ook nog broos zijn (door calciumgebrek), kunnen ze gemakkelijk breken. Het is niet altijd overduidelijk, en een bezoek aan de dierenarts is vaak nodig om de diagnose te stellen en voor behandeling.
Nieren
Omdat de belangrijkste zenuwen van de poten door het laatste deel van de nieren lopen, kunnen tumoren of ontstekingen van de nieren zorgen voor beschadiging van deze zenuwen. Er ontstaat dan verminderde kracht in de poten. Dieren met nierproblemen drinken vaak meer en een groter deel van de ontlasting bestaat uit het urinedeel.
Evenwichtsstoornissen
Dit kan komen door een middenoorontsteking of een ontsteking ergens anders in de hersenen. Vaak worden dan ook andere verschijnselen gezien, zoals de kop scheef houden en minder eten.
Overig oorzaken
Een algemeen zieke of zeer verzwakte vogel, zal de kracht niet meer hebben om goed op stok te zitten, deze vogels kunnen dan op de bodem van de kooi zitten. Als vogels niet meer eten kunnen ze een suikertekort krijgen. Er ontstaat een tekort aan brandstof en de vogels worden snel zwak.
Het probleem van een vogel die niet op stok kan blijven zitten of eraf valt is een reden om altijd een dierenarts te bezoeken. Spoed is geboden als de vogel daarnaast een zieke indruk maakt, slecht eet en drinkt en sloom is.