Vogelziekenhuis 0314 - 621 272

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.

Opname en behandeling

Opname en behandeling

Een vogel hier in de opname wordt elke ochtend gewogen en onderzocht. Ontlasting, eetlust en activiteit wordt in de gaten gehouden. Indien de vogel afvalt of niet eet, wordt er sondevoeding gegeven. Ernstig zieke vogels worden in een couveuse kooi geplaatst. Benauwde vogels kunnen direct zuurstof krijgen. Allemaal mogelijkheden die thuis moeilijk of niet te realiseren zijn.

  • Voeding
  • Geven van medicatie
  • Warmte
  • Verenplukkers
  • Vogelziekenhuis bezoeken

Voeding

Een zieke vogel is een kwetsbare patiënt! Als de vogel dan ook nog slecht eet zal hij snel achteruit gaan. Ook als ze nog wel wat eten is dit vaak te weinig.

Hier in de opname worden de vogels elke ochtend gewogen en wordt de conditie bepaald. Indien nodig wordt de vogel een aantal keren per dag gevoerd. Dit gebeurt met een speciale pap met veel voedingsstoffen. De voeding wordt rechtstreeks in de krop gegeven met een slangetje of kropsonde.Op deze manier zal een vogel met slechte eetlust toch voldoende energie binnenkrijgen, die hij zo hard nodig heeft.

Geven van medicatie

Voor veel aandoeningen is het nodig dat de vogel iedere dag medicatie krijgt. Dit kan in de bek gegeven worden of met injecties. Injecties kunnen wij alleen hier doen. Medicatie in de bek kan ook door u als eigenaar gedaan worden, als de vogel dit toelaat.

Als de medicatie alleen onder dwang binnen te krijgen is zullen veel vogels er snel genoeg van krijgen, en kunnen zelfs een hekel aan u krijgen. Het is dan soms beter om de vogel hier te houden. Uw relatie met de vogel zal dan het minst verstoord zijn. 

Warmte

In het vogelziekenhuis hebben we patiëntenverblijven met extra verwarming. Dit is erg belangrijk voor kleine vogeltjes en voor erg zieke of magere vogels. Veel vogels hebben een hoge lichaamstemperatuur van rond de 40 graden. Bij ziekte zal het voor hen extra moeilijk zijn de lichaamstemperatuur op orde te houden! Het is dan belangrijk dat ze warm zitten, zodat de vogel alle beschikbare energie kan gebruiken om te herstellen. Ook vogels met legnood moeten warm zitten. Vaak komt het ei dan nog spontaan.

Verenplukkers

Bij vogels die de eigen veren uittrekken, en waarvoor geen oorzaak is gevonden, is het mogelijk randjes van de snavel te branden zodat ze de veren niet meer vast kunnen pakken. Dit is een volkomen pijnloze ingreep vergelijkbaar met het knippen van uw nagels.

Als dit gebeurd is, moeten ze altijd een aantal dagen in de opname blijven. Het kan namelijk de eerste dagen onwennig aanvoelen en de vogels kunnen daardoor moeite hebben met eten. Mocht dit het geval zijn, dan zullen we ze de eerste dagen bijvoeren met pap. Het is belangrijk dat de vogel niet te vroeg naar huis gaat, dan kan het zijn dat hij weer gaat plukken zodra de snavel is bijgegroeid. Soms is het nodig het bijbranden een aantal keer te herhalen voor het gedrag stopt.

Vaak onderzoeken we bij een 'plukker' ook met endoscopie of de vogel een schimmelinfectie heeft. Indien noodzakelijk wordt daar dan gelijktijdig tegen behandeld.

Vogelziekenhuis bezoeken

Als uw vogel is opgenomen in het vogelziekenhuis, is het natuurlijk mogelijk hem te bezoeken. Vraagt u even aan de balie wanneer dat het beste uitkomt.

In principe zetten wij de vogels in onze eigen kooitjes. Het is van belang dat wij makkelijk en efficient kunnen werken. Onze kooitjes zijn soms kleiner dan wat de vogel thuis gewend is, maar van belang is dat we snel een vogel kunnen pakken, dat de stok uitneembaar is, en dat de voer- en waterbakjes uitneembaar zijn. De materialen worden met speciale middelen ontsmet. In een grote kooi levert dagelijks (soms meerdere keren) vangen veel te veel stress op. Indien u vragen of opmerkingen heeft, schroom niet het met ons te overleggen!

Bij het brengen van de vogel, of bij het bezoeken, mag u best een lekker hapje meebrengen. U kent de vogel het beste en een slecht etende vogel is natuurlijk gebaat bij wat extra liefde en bijvoorbeeld een lekker druifje. Dergelijke zaken zijn voor ons handig om op de patientenkaart te noteren, zodat we weten hoe het karakter van de vogel is en wat hij graag eet.

Voor informatie over hoe het met uw vogel gaat, kunt u op werkdagen tussen 12:00 uur en 13:00 uur het telefonisch spreekuur bellen en vragen naar dokter Oranje. Wij proberen u zo goed mogelijk te helpen. Soms komt het echter voor dat het zo druk is in dit spitsuur dat wij vragen of u kunt worden teruggebeld of zelf op een ander tijdstip wilt bellen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Mochten er belangrijke veranderingen zijn, dan nemen wij uiteraard ook contact met u op!

Terug naar Het vogelziekenhuis